Jul igen!

Den 24:de december, ett år har gått sedan sist och jag sitter här i tystnaden i köket med hunden sovande vid mina fötter och tänker…

Jag tänker på julen, när jag var barn. Jag tänker på julen när mina döttrar var små och jag tänker på julen nu. Mina klaraste julminnen är nog när jag vaknade mitt i natten, ja kanske till och med tidigt på morgonen på julaftonen av att mamma bonade golven hemma. Allt skulle göras som det alltid gjorts inför julen. Kakor, sill, skinka, grisfötter, syltor av alla de slag, men framförallt så skulle det städas… Julfint skulle det ju vara! Jag är så tacksam och glad att mamma faktiskt insåg så småningom att det faktiskt blev jul i alla fall, utan all denna städning och att hon fick lite mer tid över till att faktiskt njuta av julen. När jag var liten och medan pappa levde så firade vi jul hemma hos oss den 23dje, för på julaftonen åkte vi först till farmor mitt på dagen och sedan ner till Särna, till mormor och släkten på mammas sida. Därifrån kom vi sällan förrän efter midnatt! Jag hoppas verkligen, mamma och pappa, att ni kan se ned på oss från er himmel och glädjas med oss även denna jul och att ni firar ordentligt där ni är!

När tjejerna var små så var julen hektisk för oss vuxna, men på ett härligt sätt ändå. Barnens förväntningar och glädje var så smittande, så trots att vi hade mycket att göra så övervägde glädjen och myset! Väntan på tomten och till slut, hans ankomst, var den självklara höjdpunkten.

Nu ser julen lite annorlunda ut. Barnen är stora och Johanna jobbar till 15:00 idag. Trots att hon har en egen lägenhet så är hon hemma här ganska mycket och hon skall så klart fira jul med oss. Katarina jobbar också, men får sluta 14:30. Julia sover ännu och jag skall försöka få klart lite rim som har blivit obligatoriska på julklapparna. Sedan blir det väl en hundpromenad i kylan (-20 grader) och lite mer småpyssel innan det är dags att låta julefriden träda in på allvar i huset!

Till er som läser detta vill jag slutligen önska en riktigt God Jul! Ta hand om er och varandra och se till så att julen blir en glädjens och gemenskapens högtid!